rottenlord
Uyarılı
Yaş : 30
Kayıt tarihi : 18/05/09
Mesaj Sayısı : 350
Memleket : Ankara
|
Konu: AMD''den Phenom II işlemciler için DirectX 10.1 destekli 880G yonga seti C.tesi Mayıs 23, 2009 1:24 pm |
|
|
AMD'den Phenom II işlemciler için DirectX 10.1 destekli 880G yonga seti Günlük Haberler Fx57'ın Haberi Yayın Tarihi: 13 Aralık 2008, Cumartesi 15:39
Endüstrinin yüksek performanslı işlemci ve ekran kartı üretebilen tek firması konumundaki AMD'nin, 2.5 yıl önce ATi'yi yaklaşık 5.5 milyar dolarlık iddialı bir rakam karşılığında satın almasının nedenlerinden biri de kendi yonga seti çözümlerini üretme arzusuydu. 90'lı yılların sonunda yonga seti üretiminde de var olan fakat bu yönde yatırımlarına devam etmeyen AMD'nin altın dönemini yaşadığı Athlon64 ve Athlon64 X2 jenerasyonu hem firmayı hem de Nvidia'yı mutlu etmiş zira, özellikle AMD platformu için hazırlanan nForce 4 yonga setinin elde ettiği başarı ile Nvidia yüksek satış rakamlarına ulaşmış başarmıştı.
3.parti çözümlere ve diğer firmalara olan bağımlılığını azaltma niyetinde olan AMD sürpriz sayılabilecek bir atak ile ATi'yi satın alacağını açıklamış ve birkaç aylık çalışma sonucunda ATi, 2006'nın son çeyreğinde AMD çatısı altında girmişti. ATi'nin yonga seti deneyiminin AMD çözümlerine yansıdığı ortak ilk çalışma ise RS690 kod adlı 690G yonga seti olmuştu. Radeon X700 GPU'sunun kırpılmış bir versiyonunu üzerinde barındıran çipset, sağladığı grafik performansıyla döneminde ses getirmiş ve bir milyonu aşan satış rakamıyla firmasını sevindirmeyi başarmıştı. Tabii 690G, AMD için sadece bir başlangıçtı.
ATi'nin satın alınması sonrasında AMD'nin kendi istekleri doğrultusunda adeta baştan yarattığı yonga seti ise RS780 kod adlı 780G olmuştu. 690G'den yaklaşık bir yıl sonra, uzun bir çalışmanın eseri olarak lanse edilen 780G, DirectX 10 ve Hybrid Crossfire destekli entegre grafik işlemcisi Radeon HD 3200 ile oldukça iddialıydı. Özellikle giriş seviyesi sistemleri ve HTPC'leri hedef alan yonga setinin, düşük güç tüketimli AMD işlemciler ile iyi bir ikili oluşturabileceği düşünülüyordu. Kaldı ki 780G'nin lansmanıyla birlikte Çin gibi donanım üreticileri için oldukça önemli bir pazarda, AMD'nin işlemci satışlarının da arttığı belirtiliyordu.
AMD'nin 780G hamlesine Nvidia ise GeForce 8xxx serisi MCP78 kod adlı yeni yonga seti ailesi ile yanıt vermiş üstelik firma bununla da yetinmeyerek AMD platformu için hazırlayacağı segment bağımsız hemen her yeni yonga setinde entegre grafik işlemci kullanacağını açıklamıştı. Bu açıklamalar doğrultusunda lanse edilen nForce 750a SLI ve 780a SLI gibi performans odaklı ve SLI destekli yonga setleri entegre grafik işlemci ile gelerek Nvidia'nın değişen bakış açısını gözler önüne sermişti. Rakibi Nvidia'nın bu atağına sessiz kalmayan AMD'nin yanıtı ise geçtiğimiz Temmuz ayında anons edilen RS780D kod adlı 790GX yonga seti oldu.
AMD, RS880 kod adlı 880G ile yonga seti arenasındaki başarısını arttırarak devam ettirmek istiyor
790GX, AMD yonga seti ekibinin geldiği noktayı göstermesi açısından oldukça önemliydi. DirectX 10 desteği sunan ayrıca yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma da yapabilen Radeon HD 3300 çekirdeğini içeren yonga seti, ayrıca 780G ile opsiyonel olarak sunulan SidePort bellek teknolojisini de standart hale getirmişti. Bu teknoloji ile AMD, rakiplerinden farklı olarak entegre grafik işlemcisinin, sistem belleğine olan bağımlılığını en aza indirmek ve performansı arttırmak için kart üstü entegre bellek yongası kullanımına başlamıştı. Tabii Hybrid Crossfire desteğine ek olarak sunulan 8x+8x konfigürasyonundaki Crossfire desteği de dikkat çekmeyi başarmıştı.
790GX'in öne çıkmasınde belkide en büyük rol yeni güney köprüsü SB750'yi aitti. RAID 5 desteği gibi AMD adına önemli yeniliklere sahip olan köprüde, kısaca ACC olarak bilinen Advance Clock Calibration isimli teknoloji dikkatleri üzerine çekiyordu. Bu özellikle, güney köprüsü doğrudan işlemci ile irtibat kurabiliyor ve Phenom jenerasyonuda kullanılmadığı belirtilen 6 adet pin üzerinden işlemcinin hız aşırtma potansiyelini yükseltebiliyordu. Yonga seti cephesinde yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra AMD için Phenom II serisi yeni işlemcilerini kullanıma sunma vakti geldi. Tahmin edebileceğiniz üzere yeni işlemcilerin gelecek olması, yeni yonga setleri için de ilk önemli sinyali veriyor.
8 Ocak'ta lanse edilecek Phenom II serisi ilk işlemcileri Soket AM2+ formunda olacak ve Dragon platformunda 790GX yonga setli anakartlar ile kullanılacak olan AMD, Ocak ayını takip eden süreçte Soket AM3 formundaki Phenom II işlemcilerini de endüstrinin beğenisine sunacak. DDR3 bellekler ile kullanılacak olan işlemciler için firma yeni yonga seti çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Soket AM3 için kullanıma sunulması beklenen ilk yonga seti ise muhtemelen RS880 kod adlı 880G modeli olacak. 780G'nin yerini alması beklenen 880G'nin teknik detayları ve üzerinde durulan anahtar özelliklere ait bazı dökümanlar da gün ışığına çıktı.
DDR3 kullanımı, DirectX 10.1 ve UVD 2.0, Radeon HD 4000 serisine destek ve SB710 köprüsü gibi detaylar, 880G'yi yerini alacağı 780G'den ayırıyor
Athlon X4, Phenom II X3 ve Phenom II X4 gibi Soket AM3 formundaki işlemcilerin kullanılacağı anakartlara güç verecek olan 880G, 55nm üretim teknolojisiyle geliştiriliyor. AMD'nin Pisces kod adlı Live! platformunun bir parçası olarak hazırlanan yonga setinde entegre grafik işlemci olarak RV620 GPU'sunu esas alan Radeon HD 3450'ye yer verilecek ve Radeon HD 3300'e göre performans çıtası bir miktar daha yukarı çekilmiş olacak. Entegre grafik işlemcisi ile yüksek tanımlı videolar için donanımsal hızlandırma yeteneğine de sahip olan 880G, MPEG2, H.264 ve VC-1 formatlı videoların gösterimi için GPU tabanlı hızlandırma yaparak işlemcinin daha az meşgul olmasını sağlayabilecek.
Hybrid Crossfire teknolojisine de destek verecek olan yonga seti ile ATi'nin giriş seviyesindeki ekran kartları ile yonga setinin entegre grafik işlemcisi paralel olarak çalıştırılabilecek. Tabii 880G'de Hybrid Crossfire teknolojisi ile orta ve üst segment ekran kartları bir şekilde buluşturulabilecek mi sorusunun henüz yanıtlanmadığını da belirtmeliyiz. DirectX 10.1 destekli entegre grafik işlemcisinin yanı sıra harici ekran kartı kullanımı için PCIe 2.0 spesifikasyonuyla uyumlu PCIe x16 desteği de sunacak olan yonga seti, AMD'nin yeni işlemcileri için Hypertransport 3.0 teknolojisiyle de uyumlu olacak ve muhtemelen 1333MHz'e kadar DDR3 bellek desteği ile gelecek.
OverDrive 3.0 yazılımıyla 880G'nin pek çok detayı tek bir uygulama arayüzü üzerinden kontrol edilebilecek
OverDrive 3 yazılımıyla uyumlu olarak geliştirilen yeni yonga setinin parametreleri kullanıcılar tarafından tek bir uygulama arabirimi ile kontrol edilebilecek. Zira yapılan açıklamalara göre, OverDrive yazılımıyla kullanıcılar hem entegre grafik işlemcisinin çalışma frekansını ayarlayabilecek hem de uygulamasına göre özel profiller hazırlayabilecekler. Ayrıca AMD'nin dökümanlarına göre, OverDrive yazılımının 3.0 sürümü ile daha gelişmiş sistem takibi yapılabilecek ve fan kontrolüne de olanak tanınacak. Güney köprüsü olarak SB710 yongasının eşlik edeceği 880G ile görüntü arabirimi olarak DisplayPort ve HDMI gibi yeni nesil arabirim teknolojilerine destek verilecek.
Genişletilebilirlik özellikleri açısından 12x USB 2.0 ve farklı RAID kurulumlarına olanak tanıyacak 6x SATA-II portuyla gelecek olan 880G, belirttiğimiz detaylar ışığında yerini alacağı 780G'den ayrılacak. Kısaca özetlemek gerekirse Soket AM3 Phenom II işlemci desteği ve DDR3 bellek kullanımı, DirectX 10.1 destekli entegre grafik işlemci, ikinci nesil Unified Video Decoder teknolojisi, Radeon HD 4000 serisine verilecek destek ve SB710 köprüsü, 880G'yi 780G'den ayıran önemli farklılıklar olarak sıralanabilir. Önümüzdeki yılın 3. çeyreğinde duyurulması beklenen 880G'yi mevcut yol haritasına göre 790FX'in yerini alması beklenen RD890'ın takip edeceği bildriliyor. |
|